100.000 leghennen met vrije uitloop

In Welsum bestaan plannen voor één van de grootste pluimveebedrijven met vrije uitloop van Europa. Als de plannen doorgaan ontstaat er aan de rand van het dorp een bedrijf met in totaal 100.000 leghennen. Volgens de Europese regels moeten zij beschikken over een vrij toegankelijke uitloop van 40 ha. Dit is niet het geval.
Toch is er voor alle uitloopstallen aan de Erveweg op aanraden van agrarisch adviseur Van Westreenen door de maatschap Van der Weerd Van Triest een nieuwe vergunning aangevraagd. De hoeveelheid kippen in de stallen aan de Zijlweg blijft hetzelfde (39.900 leghennen), maar aan de Erveweg gaat het aantal omhoog van 39.900 naar 61.986 leghennen.
Het totaal aantal leghennen dat Van der Weerd in Welsum wil gaan houden is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk groot. Nederland telt circa 160 uitloopbedrijven. Zij houden in totaal 5,1 miljoen leghennen. Dat is circa 31.000 leghennen per bedrijf.

Het college van B&W van Olst-Wijhe heeft, ondanks een negatief advies van de GGD, op 1 december 2016 een ontwerpbeschikking gepubliceerd.
De ontwerpbeschikking houdt in dat het bedrijf aan de Erveweg met 50% uitbreidt, dat de stank met 50% toeneemt en de uitstoot van fijnstof met 25%. Uit onderzoek is gebleken dat vooral pluimveehouderijen schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden.Tot ongeveer 1 kilometer afstand hebben de bewoners een verhoogd risico op longontsteking.

Inwoners van Welsum hebben achttien zienswijzen ingediend. Het college van B&W heeft nog altijd geen definitieve beschikking afgegeven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *