Dierenarts branchevereniging: geen uitloop in waterrijke gebieden

Dierenarts Peter Vesseur, algemeen secretaris van de branchevereniging voor pluimvee Nepluvi, ziet het liefst dat pluimveebedrijven geen gebruik maken van een onoverdekte uitloop en zeker niet in waterrijke gebieden. Hij schrijft dat vandaag op de website van De Boerderij, in reactie op het standpunt van de Dierenbescherming.

Deze organisatie wil alle pluimveebedrijven uit waterrijke gebieden weren vanwege het risico op vogelgriep. Vesseur geeft de voorkeur aan een goede spreiding van bedrijven. Gewone pluimveebedrijven hebben de afgelopen maanden bewezen dat ze, zolang ze de kippen binnen houden, het vogelgriepvirus geen kans geven. Ook zouden er extra maatregelen genomen kunnen worden om de kans op overdracht van ziekten te verminderen, zoals de aanleg van wallen en begroeiing op enige afstand van de stallen.

Het is voor de tweede keer dat vanuit de sector zelf een anti-uitloop geluid klinkt waar het gaat om bedrijven die de kippen buiten houden in gebieden waar ook veel watervogels zitten. Eerder stelde Hennie de Haan, voorzitter van de vakbond van pluimveehouders, vrije uitloop ter discussie in de buurt van open water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *