Discussie

De plannen voor uitbreiding van het pluimveebedrijf in Welsum veroorzaken veel discussie. Deze rubriek biedt een platform voor voor- en tegenstanders. Wil je een bijdrage leveren aan de discussie? Plaats je reactie in het contactformulier. Klik hier.

Alfred reageert op de website van De Stentor (geplaatst op 11 december 2016)
”Natuurlijk moeten boeren de mogelijkheid hebben om te boeren en eventueel uit te breiden. Maar dan is er ook nog de volksgezondheid. Het kan en mag nooit zo zijn dat landbouwbeleid ten koste gaat van de volksgezondheid. Het welzijn van mensen dient altijd voorop te staan bij aanvragen tot uitbreiding in de landbouw. Bij de Q-koorts is de gezondheid van mensen ondergeschikt gemaakt aan de belangen van de boerenbedrijven. Dat heeft tot vele doden en chronisch zieken geleid. Hebben we daar dan niet van geleerd?”

Piet Zwolle reageert op de website van De Stentor (geplaatst op 11 december 2016)
”Die klagers klagen weer eens bij de verkeerde. Als je echt zo begaan bent met kippen klaag dan in Den Haag waar de VVD/PVDA en D66 staan te jubelen over een overeenkomst met de Oekraïne waar echte legbatterijen van 500.000 kippen en meer gemeengoed is die EU en Nederland komen overspoelen, sterker in Brabant staat er al een Oekraïense kippenverwerker op stapel die tientallen miljoenen batterij kippen gaat verwerken. Ik wil maar zeggen ze zouden blij moeten zijn met deze meneer die de kippen netjes houdt.”

M reageert op de website van De Stentor (geplaatst op 7 december)
”Beste Arjan, Vogelgriep is in potentie een zoönose. Nu hebben we H5N8 zonder humane besmettingen. In Zuidoost Azië waar deze variant vandaan komt slaat nu H5N6 toe onder pluimvee. Aan H5N6 zijn al 15 mensen overleden. Nooit gehoord van One-Health? Niks geleerd in de 10 jaar Q-koorts zo te zien. Bij de volgende zoönoseuitbraak gaat volksgezondheid voor economie, reken daar op.”

Arjan reageert op de website van De Stentor op 6 december
”Nooit geweten dat de GGD ook verstand van dierziekten, anders dan zoönosen,had. Schoenmaker blijf bij je leest.”

Tok Tok reageert op de website van De Stentor op 6 december
”Maatschap van der Weerd en van Triest zijn rupsjesnooitgenoeg !!!!!!!!!”

Annet reageert op de website van De Stentor op 6 december
”Walgelijk om zoveel kippen te willen houden. Is pure dierenmishandeling. …..arme dieren…….moet er niet aan denken als daar de brand uitbreekt in zo’n verblijf. …”

Zwollywood reageert op de website van De Stentor op 6 december
”Dus de ggd is tegen goede omstandigheden voor kippen. Kippen verdienen ook frisse lucht.”

Bertina Heijnens
 sprak op 28 november de gemeenteraad toe.
”Het college van B&W heeft aangekondigd een nieuwe vergunning af te geven voor uitbreiding van het pluimveebedrijf van de Maatschap Van de Weerd Van Triest aan de Erveweg 10 in Welsum. Dit tot grote verbazing en ontsteltenis van ons, als direct omwonenden. Maar ook van vele andere inwoners van het kleine Welsum. Er is grote commotie ontstaan in dit mooie dorpje aan de IJssel. Met de vogelgriep op onze hielen zijn we angstig voor dit soort ontwikkelingen”. Klik hier voor videoverslag.

Lammert Voos twittert op 30 november 2016:
We vertrekken uit Welsum. Nu de kippenboer mag uitbreiden wordt het hier onleefbaar: fijnstof, vliegen, strontlucht. Iemand aanbiedingen?

Bezorgde Welsumers Paul en Hannie van der Starre vragen om meer aandacht voor volksgezondheid bij de vergunningverlening Erveweg 10.”Stelt u willens en wetens de gezondheid van uw burgers in de waagschaal ten behoeve van het belang van één ondernemer? De belangen van uw burgers dienen in deze zwaarwegend  te zijn”, schrijven ze in een openhartige brief aan het gemeentebestuur van Olst Wijhe.
Meer lezen? Klik op onderstaande link.
Brief-aan-college-bw-van-hannie-en-paul-van-der-starre