Overheid komt met maatregelen tegen fijnstof pluimvee

De landelijke overheid komt op korte termijn met maatregelen tegen de uitstoot van fijnstof door pluimveehouderijen. Dat kondigde demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam aan tijdens een debat over intensieve veehouderij in de Tweede Kamer.
”In de directe omgeving van veehouderijen wordt een verband gezien tussen de uitstoot van fijnstof en diverse gezondheidsklachten, met name longklachten” zei Van Dam, verwijzend naar het onderzoek naar Veehouderij en Gezondheid Omwonenden dat vorig jaar juli is verschenen. Vrijwel direct na publicatie van het onderzoek heeft Van Dam aangekondigd snel iets te gaan doen tegen al het fijnstof uit pluimveehouderijen. Overleg daarover met de sector is mislukt. Vandaar dat hij nu zelf met maatregelen komt.
Er tekent zich in de kamer een meerderheid af voor dergelijke maatregelen. Ook het CDA is voor: ”Het voorkomen van meer longontstekingen binnen een straal van een kilometer van pluimveehouderijen is een zeer specifiek probleem, waarvoor in mijn ogen gerichte maatregelen mogelijk zijn. Hierbij moeten we niet uit het oog verliezen dat pluimveehouders juist hebben geïnvesteerd in stalsystemen die als maatschappelijk wenselijk worden gezien. Het gaat om systemen die bijvoorbeeld vrije uitloop en scharrelen mogelijk maken, maar die helaas meer fijnstof veroorzaken”, zei CDA-kamerlid J. Geurts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *