Pluimveehouder stopt vanwege luchtwegproblemen

Een pluimveehouder uit Eibergen is gestopt met zijn leghennenbedrijf vanwege luchtwegproblemen. De problemen werden erger als hij in de stal kwam, vertelt hij op pluimveeweb.nl  De leghennen zijn inmiddels uit het bedrijf weggehaald. Het bedrijf staat al enige tijd te koop.

Het is bekend dat stallucht veel stofdeeltjes bevat. In het stof bevinden zich zogeheten endotoxinen, dat zijn resten van bacteriën. Deze kunnen luchtwegproblemen veroorzaken. Gesproken wordt over het Organic dust toxic syndrome (ODTS) bij pluimveehouders.

De belangrijkste bron voor endotoxinen wordt gevormd door mest. Deze bevat zeer vele bacteriën, afkomstig uit het maagdarmkanaal. Een groot deel van de mest van scharrelkippen valt op de vloer van de stal, droogt op en komt in de lucht terecht. Pluimveehouders behoren tot een groep met een hoog gezondheidsrisico. De mate waarin zij in de huidige scharrel-, voliere- en uitloopstallen worden blootgesteld aan endotoxinen ligt in veel gevallen boven de advieswaarde van de Gezondheidsraad.

Ook varkenshouders behoren tot de hoogrisico-groep. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij varkenshouders de longfunctie meer dan twee keer zo snel achteruitgaat als normaal is voor hun leeftijd. Opvallend is dat dit zowel geldt voor de groep die nog geen klachten heeft als voor de categorie met luchtwegklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *