Pluimveehouder wijst op gevaar van grote koppels in een uitloop

Steeds meer pluimveehouders laten kritische geluiden horen over het houden van kippen in een vrije niet-overdekte uitloop. Marcel Kuijpers van Kuipers Kip vindt dat consumenten misleid worden. ”De consument wenst een eitje van een buitenkip en niemand vertelt hem dat het onverantwoord en zelfs gevaarlijk is voor dier- en volksgezondheid”, schrijft hij op www.pluimveeweb.nl

Kuijpers richt zijn pijlen op het houden van grote koppels in niet-overdekte uitlopen, vanwege de dreiging van vogelgriep. ”Is er bij hoogpathogene vogelgriep sprake van een onvoorspelbaar risico dat de pluimveehouders willekeurig kan treffen? Nee, er wordt vanuit gegaan dat de kans op besmetting 7 tot 11 keer groter is bij een onoverdekte uitloop. Uitgaande van een jaarrond risico op besmettingen kunnen we dus spreken van een voorspelbaar en onwillekeurig optredend risico dat door een beperkte groep wordt genomen met schadelijke gevolgen voor de hele pluimveesector. (…)

”Ik denk dat we niet langer sprookjes moeten verkopen. Grote koppels pluimvee in een niet overdekte uitloop houden, is onverantwoord. We zouden eerlijk moeten zijn naar elkaar binnen de sector, de maatschappij en naar de consumenten dat we de risico’s niet langer kunnen dragen. De markt vraagt ook om cocaïne. Daarmee is de drugssector nog geen wenselijk verschijnsel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *