Schadelijk stof verspreidt zich over Welsum

Vanuit de kippenschuren aan de Erveweg komen nog altijd grote hoeveelheden schadelijk stof vrij. Dit stof bevat kleine mestdeeltjes waarin zich resten van bacteriën bevinden. Vanmorgen ontstond er bij het afdraaien van de mest een stofwolk die zich met een noordwesten wind over het dorp Welsum verspreidde.
Omwonenden hebben het college van B&W van Olst Wijhe al eerder gevraagd maatwerkvoorschriften op te leggen, zodat er een einde kan komen aan deze niet vergunde uitstoot van stof en endotoxinen. Dat verzoek betrof het overladen van mest op het terrein van het bedrijf, waarbij eveneens grote hoeveelheden stof en endotoxinen vrijkomen. Een besluit van het college wordt binnenkort verwacht. Omwonenden zullen het college vragen ook maatwerkvoorschriften voor het afdraaien van mest op te leggen. De mest wordt vanuit de drie schuren twee keer per week afgedraaid. Andere pluimveebedrijven maken daarbij gebruik van kokers, die ervoor zorgen dat mestdeeltjes niet kunnen verwaaien.

Het stof dat zich vanuit de kippenschuren in grote hoeveelheden in de omgeving verspreidt, is schadelijk voor de volksgezondheid. De endotoxinen in het stof zijn resten van bacteriën die longklachten kunnen veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *