”Teveel fijnstof komt door teveel kippen”

De Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Van Dam over de relatie tussen fijnstof van pluimveehouderijen en het verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden. De fractie vraagt om actie van de staatssecretaris.
Volgens de indieners van de vragen zijn de gezondheidsproblemen voor omwonenden te wijten aan het grote aantal kippen dat in Nederland wordt gehouden. De oplossing moet volgens hen worden gezocht in de vermindering van het aantal dieren.
De uitstoot van fijnstof door pluimveehouderijen is aanzienlijk toegenomen door de omschakeling naar scharrelsystemen in de pluimveehouderij. Dierenwelzijn staat, zo blijkt uit onderzoek, op gespannen voet met volksgezondheid. Beter leven voor de kip is slechter leven voor de mens. Door al dat gescharrel is de hoeveelheid fijnstof (PM10) die in Nederland door de pluimveehouderijen wordt uitgestoten inmiddels gestegen tot 4,2 kiloton per jaar.
De indieners van de vragen willen voorkomen dat er op het gebied van dierenwelzijn wordt ingeleverd om het fijnstofprobleem aan te pakken. Kippen moeten blijven scharrelen maar dan wel in veel kleinere aantallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No spam *